Muzej vučedolske kulture dio je arheološkog parka kojim se prostor Vučedola prezentira na izuzetnoj poziciji na obali Dunava, s pripadajućim otocima koji ga uključuju u svojevrstan park prirode.

Izlaskom iz muzejske zgrade nastavljamo obilazak arheološkog parka do rekonstrukcije arheoloških nastambi smještenih na poziciji Vinograda Streim, a daljnjom šetnjom odlazimo do pozicije Gradac gdje je rekonstruirano arheološko istraživanje iz 1938. godine s rekonstrukcijom Megarona - prvog hrama ljevača bakra. Nastavak kretanja arheološkim parkom vodi nas do radionica starih zanata gdje će se rekonstruirati stare tehnike lijevanja bakra, tkanja, izrade odjeće od platna i kože, košaraštva, mljevenja pšenice kamenim žrvnjima, proizvodnje keramičkog posuđa. To će ujedno biti i suvenirnice, ali i prostori za aktivno sudjelovanje posjetitelja u različitim fazama izrade proizvoda.

Boravak na ovom izuzetnom prostoru nudi posjetiteljima daljnji obilazak šetnicama do nekoliko vidikovaca, a isto tako spuštanje do Dunava gdje se čamcima može prevesti do pješčanih otoka ili organiziranom vožnjom uputiti prema gradu Vukovaru, u razgledanje izložbi stalnog postava Gradskog muzeja u dvorcu Eltz i spomeničke baštine grada Vukovara.

Ružica Marić

    Karta rasprostranjenosti vučedolske kulture s naznačenim matičnim područjem ; izvor: Gradski muzej Vukovar